Zenei Hálózatok Folyóirat (ZHF)

Tanulmányok a populáris zenéről – a Zenei Hálózatok Egyesület - IASPM Magyarország lektorált, szabad hozzáférésű online folyóirata


Mi a ZHF?

A ZHF egy tudományos folyóirat, ami a populáris zenéről szóló írásokat közöl. A tudományosságot szigorúan vesszük: a tanulmányok nagy részét dupla vak bírálati rendszerben szűrjük meg. A tudományosság mellett fontos számunkra a szabadság és a hozzáférhetőség is, ezért minden írás ingyenesen, online olvasható és letölthető.

Miért van szükség egy ilyen folyóiratra?

A populáris zene meghatározó része az életünknek - tehát nem csak vizsgálható tudományosan, de érdemes is vizsgálni. Hogy miért? Mert ezáltal többet tudhatunk meg többek között a zene, a kultúra és a társadalom viszonyáról. Például arról, hogyan és miért lehet sztár egy zenekarból és hogyan felejtünk el másokat, hogyan épül fel egy szubkultúra vagy színtér, mi a szerepe a hangminőségnek a digitális zene világában, miért vannak szólók bizonyos stílusokban és miért nincsenek másokban, hogyan hat a kalózkodás a zeneiparra...és így tovább.

Magyarországon, magyarul is van értelme ilyet csinálni?

Hisszük, hogy igen, mert úgy tapasztaljuk, egyre többen foglalkoznak a populáris zene kutatásával, és szeretnénk teret adni az eredményeknek, és azt is, hogy a gondolatok minél többekhez eljussanak. A világon nagyjából eddig tíz körülire tehető a populáris zenére - vagy annak egy-egy területére - specializálódott tudományos folyóiratok száma, tehát világviszonylatban is egyedülálló kezdeményezésről van szó, Közép- és Kelet-Európában pedig nincsen hasonló médium. Hosszú távú terveink között ezért szerepel egy angol nyelvű verzió elindítása is.

Én is írhatok a lapba?

Igen, bárki lehet szerző, végzettség, tudományos fokozat nem feltétele a publikációnak. A lényeg az, hogy maga az írás megfeleljen a formai és tartalmi követelményeknek.

Miről lehet írni? Mi is az a populáris zene?

Minden témáról, ami a populáris zene és kultúra, vagy általában a zene és populáris kultúra témakörébe esik, és valamilyen tudományos vagy szakmai kérdést feszeget. Arról, hogy mi is az a "populáris" zene és kultúra, elég régóta vitatkoznak elég sokan, de mint minden nagyon bonyolult kérdés esetében, itt sem lehet receptszerűen pontos választ adni. Bizonyos értelemben magának a folyóiratnak is az a célja, hogy tükrözze a kérdés bonyolultságát, és azt, hogy a populáris zene egy folyamatosan változó kulturális alakzat. Ami nagyjából biztosnak tűnik, az az, hogy a "populáris" kategória nem minőséget vagy értéket jelöl, inkább egy halmazt, amiben a jellemzően a mindennapok kultúrájában élő dolgok kerülnek. A populáris zene tehát lehet minden olyan, zeneinek gondolt alkotás, mű, jelenség, ami a mindennapok kultúrájában megfigyelhető. A kultúra azért fontos, mert nem feltétlenül magukról a zeneművekről szóló írásokat várunk, hanem főként olyan munkákat, amelyek a populáris zene társadalmi, történeti, kulturális, technológiai vagy médiához kapcsolódó problémáíról szólnak. Tehát lehet írni műfajok történetéről és hagyományairól, szubkultúrákról, színterekről, zeneiparról, csengőhangokról, háttérzenéről, reklámzenéről, számítógépes játékok zenéiről, house-ról, death metalról, a digitális és hálózati kultúrák és technológia és zene viszonyáról, de akár J.S. Bach és a korabeli népszerű kultúra viszonyáról vagy épen a baranyai népdalok és századeleji műdalok reprezentációjáról a magyar rádiózásban. Tudományterületi megkötés nincsen, jogászok, bölcsészek, zenetudósok, társadalomkutatók, közgazdászok, néprajzosok és zeneipari szakemberek írásait egyaránt várjuk.

Ki áll a lap mögött és ki finanszírozza a munkát?

A lapot a Zenei Hálózatok Egyesület adja ki, ami az IASPM nevű (hosszú nevén: International Association for the Study of Popular Music) globális szervezetnek a magyar leánya, és egyben ernyőszervezete. A finanszírozás kérdése meg elég egyszerű: nem pusztán non-profit, hanem gyakorlatilag költségvetés nélküli szervezet vagyunk. A tagdíjak a szervezet bürokratikus fenntartására mennek el, a folyóirattal kapcsolatos munkákat mindenki - szerkesztők, szerzők, szerkesztőbizottsági tagok, a webtervező és a fotós is - teljesen ingyenesen, önkéntesen végzi, akár saját források bevonásával. Állami támogatást nem kapunk, hirdetések sincsenek az oldalon.

Hogyan tovább?

Ha olvasni szeretnél egyelőre, nézz körül az archívumban. Ha pedig íráson is gondolkodsz, nézd meg a formai követelmények menüt és a lektorálás folyamatát, és ha bármi kérdésed van, keress meg minket.